Egy volt guantanamói fogoly, Ahmed Zuhair felszólította az Egyesült Államokat, hogy zárja be a hírhedt koncentrációs táborát, ahol immár már 104 rab folytat éhségsztrájkot a 166-ból. A civil foglalkozását tekintve juhkereskedő férfit hét éven át tartották fogva vádemelés nélkül, mielőtt kénytelenek voltak szabadon bocsátani.

Zuhair folytatta egyébként Guantanamo történetének leghosszabb éhségsztrájkját. Négy évig utasította vissza az élelmet egy rabtársával, Abdul Rahman Shalabival, akit a mai napig fogva tartanak. E négy év alatt mindkettejüket brutális módszerekkel táplálták a katonai orvosok.

Zuhair beszámolója szerint az orrjáratai és a háta maradandóan károsodott, miután a kényszer táplálás során odaszíjazták egy ágyhoz, ahol órákon át kellett feküdnie, míg az orrába bekötött csöveken keresztül le nem csepegett az infúziója.

Azt mondta, hogy a fájdalom annyira kínzó volt, hogy éjszakánként nem tudott aludni, mivel minden egyes „kezelés” után eleredt az orra vére.

„Ott az emberek ugyanúgy szenvedni fognak holnap is – mondta Zuhair – csodálkozom az Egyesült Államok emberiességén, vajon meddig mehet ez így?”

Az Egyesült Államok képviselőháza a múlt héten utasította el azt a javaslatot, hogy 2014 végén bezárják a guantanamói koncentrációs tábort. Barack Obama elnök a 2008-as választási kampánya során többször is említette, hogy bezáratná a tábort, de ezen ígéretét eddig nem tartotta be, pedig 2008 és 2010 között pártjának, a Demokrata Pártnak mind a képviselőházban, mind a szenátusban meg volt az ehhez szükséges többsége.