Az ENSZ dekolonializációs bizottsága tegnap Puerto Rico ügyét és az ennek kapcsán benyújtott határozattervezetet tárgyalta. A Kuba által benyújtott határozattervezet szerint a szigetállam egy olyan karibi ország, amely egyértelmű nemzeti identitással rendelkezik.

A határozattervezet sürgeti, hogy az Egyesült Államok kormánya vállalja a felelősséget egy olyan folyamatért, amely lehetővé teszi, hogy a Puerto Ricó-i emberek teljes mértékben gyakorolják az önrendelkezéshez és a függetlenséghez fűződő elidegeníthetetlen jogukat.

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT04xyNh-qRvaF-7otyo_xlkF2sw5sVFeUvGA8Mc73HUrTXvR2f

A tervezet elítéli a Puerto Rico függetlenségéért küzdők elleni akciókat, és követeli, hogy az Egyesült Államok hatóságai adják át minden megszállt Puerto Ricó-i földterület és vieques-i és ceiba-i létesítmény tulajdonjogát.

Továbbá követeli, hogy Barack Obama elnök engedje szabadon a Óscar López Rivera és Norberto González Claudio Puerto Ricó-i politikai foglyokat. A kubai kezdeményezés arra kéri az ENSZ Közgyűlését, hogy alaposan és körültekintően vizsgálja meg Puerto Rico kérdését.

A dekolonializációs bizottság 31 határozatot és döntést fogadott már el Puerto Rico ügyében, a legutolsó tizenhármat Kuba nyújtotta be, és konszenzussal fogadták el őket. Kuba ENSZ-beli állandó missziójának közleménye szerint az új határozattervezet benyújtása Havanna elkötelezettségét mutatja a Puerto Ricó-i emberek és hazafiaik iránt, akik az önrendelkezésért és a függetlenségért harcolnak.