A diktatúra 1989-es vége óta a legkomolyabb tüntetésekkel kell szembenéznie Brazíliának. São Paulóban napok óta zajlanak a békés tüntetések a magas autóbusz viteldíjak ellen, amelyek megfékezésére a katonai rendőrség erőszakos eszközöket vetett be.

Bár az erőszakról készült képeket leginkább a konzervatív-jobboldali sajtó mutatja be előszeretettel, a közösségi médián keresztül terjedő videókon világosan látszik, hogy valóban nem áll mértékben a katonai rendőrség fellépése a kialakult helyzettel. Az egyik népszerű videómegosztón terjedő felvételen jól látszik, hogy több száz békés tüntető kéri az hatóság tagjait, hogy ne alkalmazzanak erőszakot, azonban ezt figyelmen kívül hagyva azok brutálisan lépnek fel akár olyanokkal szemben is, akik félve a beavatkozástól éppen elhagyják a területet.

A nemzetközi jogvédő szervezet, az Amnesty International azzal a felhívással fordult a kormányhoz, hogy hozzanak intézkedéseket a túlzott erőszak alkalmazása ellen. „Az egyre növekvő az erőszak az ilyen tiltakozások kapcsán mélyen nyugtalanító” – mondta Atila Roque az Amnesty International brazíliai igazgatója.

A mainstream média által csak „tinédzser lázadókként” leírt tüntetők többnyire a paulista középosztály tagjai, akik „ébredésként” aposztrofálják a most is zajló tüntetési hullámot.

„Ez sokkal többről szól, mint az a 10 cent (ennyivel emelték a buszjegy árát – a szerk.). Arról a társadalomról van szó, amely belebetegedett abba, hogy a korrupt politikusok nem tartják be a fejlesztésekre tett ígéreteiket” – mondta a Guardian brit lapnak nyilatkozó 24 éves Bruno Bisaglia. „Megfelelő oktatást, egészségügyet és közlekedést szeretnénk, erről szólnak a tüntetések” – tette hozzá.

A tüntetések negyedik napján már több száz sérültről van tudomásunk, akik a rohamrendőrök támadásai során sérültek meg. Érdekesség, de a bevetett gumilövedékeket, könnygázt és paprika sprayt ugyanaz a cég – a Condor – gyártotta, akiktől a török rendőrség is vásárolta azokat az eszközöket, amelyeket a közel két hete tartó tüntetések megfékezésére használ.

Ugyanebben az időben Brazília fővárosában, Brazíliavárosban is utcára vonultak az emberek, hogy más okokból tiltakozzanak. A június 13-ai Brazília-Japán labdarúgó válogatott mérkőzés idején – amely a Konföderációs Kupa nyitómérkőzése volt – közel 1000 ember tiltakozott az ellen, hogy a kormány a drága stadionokra költi az adófizetők pénzét, ahelyett, hogy szociális kiadásokra fordítaná azokat.

Hasonló tüntetések zajlanak az ország más részein is, többek között Rio de Janeiro, Porte Alegre városaiban, illetve az ország déli részén Acre és az Amazonas vidékén. A brazil tüntetők magukat egy nemzetközi tiltakozási hullám részének tekintik, hiszen a São Paulo-i tüntetők több alkalommal is azt skandálták, hogy „Acabou o amor, isso aqui vai virar uma Turquia” (A szeretetnek vége, itt jön Törökország).