Kuba, Nicaragua, Peru és Venezuela az egyetlen országok Latin-Amerikában, amelyek teljesítették az ENSZ a szegénység és az alultápláltság csökkentésére vonatkozó céljait, erősítette meg a világszervezet csütörtökön.

Ezek mellett az országok mellett a Karib-térségből Guyanát és St. Vincent és a Grenadine-szigeteket jelentették be, továbbá Örményországot, Azerbajdzsánt, Dzsibutit, Grúziát, Ghánát, Kuvaitot, Kirgizisztánt, Szamoát, São Tomé és Principét, Thaiföldet, Türkmenisztánt és Vietnamot.

Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) szerint ezek az országok érték el az elsőt a Milleniumi Fejlesztési Célokból (MDGs) és az Élelmezési Világcsúcs (WFS) legnagyobb kihívását.

Ez pedig az éhező illetve alultáplált emberek számának felére csökkentése volt az 1990 és 2012 közötti időszakban.

További húsz országnak csak az elsőt sikerült legyűrnie ezek körül a célok közül, például Latin-Amerikából Brazíliának, Chilének, a Dominikai Köztársaságnak, Hondurasnak, Panamának és Uruguaynak.

A többiek: Algéria, Angola, Banglades, Benin, Kambodzsa, Kamerun, Fidzsi, Indonézia, Jordánia, Malawi, a Maldív-szigetek, Niger, Nigéria és Togo.

Amit ezek az országok elértek, vagyis az éhezés gyors és tartós csökkenését, meg lehet valósítani erős politikai akarattal, koordinációval és együttműködéssel, mondta a José Graziano da Silva, a FAO főigazgatója.

Azonban a tisztviselő figyelmeztetett arra, hogy még mindig 870 millió alultáplált ember van, és további milliók, akik vitamin- és ásványianyag-hiányban szenvednek, aminek lehetséges következménye a gyermeki növekedés megrekedése. A Milleniumi Fejlesztési Célokat 2000-ben, az ENSZ által összehívott úgynevezett Milleniumi Csúcson határozták el, és a teljesítési határidőnek 2015-öt jelölték meg. Köztük szerepel a mélyszegénység és az éhezés felére csökkentése, valamint az általános alapfokú oktatás elérése.

A célok között szerepel a nemi egyenlőség és a nők autonómiájának elérése, a csecsemőhalandóság kétharmadával való csökkentése 1990 és 2015 között, az anyák egészségének javítása, valamint a harc a HIV-AIDS, a malária és más betegségek ellen.

Az alultápláltság csökkentéséről szóló célkitűzésben 1996-ban egyezett meg a WFS, 180 ország részvételével.