Újra megnyitotta kapuit a Grand’ Anse megyei Corailban lévő közösségi referencia kórház. Erre azután került sor, miután végeztek a Dél-amerikai Államok Uniója (UNASUR) által finanszírozott, és kubai, venezuelai és argentin együttműködéssel megvalósított felújítási és bővítési munkálatokkal.

Ezzel kapcsolatban Michael Martelly haiti elnök egy videokonferencia keretében köszönetet mondott argentin kolléganőjének, Cristina Fernándeznek, az együttműködés során a népének és kormányának nyújtott segítségéért.

Martelly elmondta, hogy örömmel vette át a kórház kulcsait, amely plusz 150 ezer főnek tud majd egészségügyi szolgáltatásokat nyújtani, akikkel már eddig is kubai orvosok foglalkoztak.

Kiemelte Kuba segítségnyújtását Haitinek, ami elmondása szerint számos szinten van jelen. „Mi Kubát egy olyan országnak tartjuk, ami mindenét meg szeretné osztani Haitivel.”

A haiti vezető megemlítette Néstor Kirchner elhunyt argentin elnököt is, aki megteremtette az UNASUR jelenlétét Haitin, és azt mondta róla, hogy „a térség békéjének és integrációjának nagy vezetője volt”.

Cristina Fernández pedig „magánszemélyként, nőként és elnökként egyaránt” köszönetét fejezte ki, hogy a kórházat – ami az UNASUR első fizikai munkájának nevezett – Néstor Kirchnerről nevezték el.

„Reménykedjünk benne, hogy ezen négy fejlődő ország, amely összeállt, hogy újjáépítse ezt a kórházat egy kicsit mozgósítani fogja a fejlett országokat, akiknek rengeteg tennivalójuk lenne Haitin” – jegyezte meg Fernández elnök.

Amado Boudou argentin alelnök, aki ott állt a haiti elnök mellett, hangsúlyozta: „A kórház építése a dél-dél együttműködés eredményeképpen jött létre közvetítők vagy tanácsadók nélkül… ez testvér népek közös munkája konkrét kérdések megoldásában.”

Marcía Cobas kubai egészségügyiminiszter-helyettes megismételte a kubai kormány és nép azon szándékát, hogy folytatja Haiti támogatását.

Leandro Maceo Leyva