A Chilei Egyetem rektora, Víctor Pérez a tegnapi nap folyamán nyugtalanságának adott hangot a tegnapelőtt az egyetemen történt rendőri erőszak miatt.

Tegnap a chilei diákok újabb tüntetésbe kezdtek minőségi közoktatást követelve, nagyobb állami szerepvállalással.

Pérez elmondta, hogy nincs arra bizonyíték, hogy a Molotov-koktélokat az egyetem területéről dobták el. Viszont felvétel van arról, hogy a carabineros (a rendőrség) erőszakosan betör az intézménybe.

„Ez támadás az autonómiánk ellen, és a köztársaság szimbólumainak megsértése, mivel az erőszak a diákjaink ellen irányult” – fogalmazott újságíróknak a rektor.

Pérez elmondta, hogy ő a Chilei Egyetem rektoraként egy konszenzuson alapuló oktatási rendszer létrehozását támogatta, a diktatúra által megalkotott oktatási modell helyett, ami nem képezi a demokratikus közpolitika részét.

„Azt mondjuk, hogy az államnak felelősséget kell vállalnia a közoktatásért” – mondta.

110 ezer diák az utcákon

Csütörtökön a szervezők szerint több mint 110 ezren vettek részt az oktatási reformért tartott diáktüntetésen Santiagóban.

A felvonulást követő erőszak ellenére maga a Chilei Diákok Konföderációja ernyőszervezet által vezetett tüntetés békés volt, és a szervezők sikerként könyvelhetik el.

alt

A Santiago belvárosán több kilométer hosszan keresztülhaladó menet, amelyhez számos zenekar és tánccsoport csatlakozott, az Estación Mapochóhoz érkezett, ahol a beszédeket és az élőzenét a színpad mögülről érkező erőszak szakította félbe.

Miközben a tiltakozók a színpad körül gyülekeztek „encapuchados”-ok vagyis „csuklyások” megrongálták az utcanévtáblákat, és összecsapásokat provokáltak a rendőrséggel, amelyek később valóságos csatákká váltak.

Santiago körzetében negyven embert tartóztattak le, köztük, emberi jogi megfigyelők szerint, több kiskorút. A rendőrség azt mondja, hogy tizenöt rendőr sérült meg az „encapuchados”-okkal való összecsapásokban, akik „Molotov-koktélokat, köveket, oszlopokat, festéket és nehéz tárgyakat dobáltak.”

Tiltakozások voltak az egész országban, és többek között Valparaísóban és Concepciónban rendbontások is történtek. A rendőrség szerint országszerte összesen 227 személyt vettek őrizetbe.

A felvonulás után a Carabineros, a chilei rendőrség, behatolt a Chilei Egyetem központi kampuszára, amit – huszonöt másik egyetemi épülettel együtt – a felvonulás követeléseivel való szimpátiájuk jeléül megszálltak a diákok.

Mint fentebb már írtuk a rendőrségi betörés – amit egy szemtanú videóra rögzített – kemény hangú bírálatot váltott ki az egyetem rektorából, Víctor Pérezből.

„A carabineros-ok engedély nélkül hatoltak be a központi kampuszba, könnygázt lőttek ki és a diákokat gumibotokkal verték. Több mint húsz diák sérült meg” – mondta Pérez. „Ez elfogadhatatlan, és elítéljük ezt, és felszólítjuk a hatóságokat, hogy vessenek véget az erőszaknak.”

A Chilei Egyetem diákszövetsége (FECH) a Twitteren keresztül megerősítette, hogy annak ellenére, hogy a carabineros-ok könnygázt vetettek be az épületen belül, és letartóztattak húsz embert, a diákok továbbra is uralják a helyszínt.

A menet végén az Estación Mapocho közelében lévő tömegnek címezve a diákvezetők megismételték a követeléseiket, a 2011-es tömegtüntetések idején megfogalmazott „szabad, nyilvános és minőségi oktatás” igényét.

A tüntetésen részt vettek a CONES és az ACES középiskolai diákszervezetek, a Magán Egyetemek Diákszövetsége (MESUP), szülők egy csoportja és az ország tanárait képviselő csoport.

A tüntetések sötét oldala

Mint annyi más korábbi tüntetés Chilében a csütörtöki békés felvonulást is gyorsan követte a látszólag elkerülhetetlen erőszak, ami évek óta sújtja a tüntetéseket a dél-amerikai országban. Ezek az erőszakos kitörések Sebastián Piñera elnök szerint egyre nagyobb problémát jelentenek, amelynek kezeléséhez új rendőrségi erőkre van szükség.

alt

Miközben a kormány új törvényeket terjesztett a kongresszus elé, amelyek szerint a rendőrség szóbeli sértegetése bűncselekmény lenne és nagyobb büntetés kiszabását tennék lehetővé a carabineros-ok és tulajdonuk elleni erőszakért, diákvezetők és emberi jogi csoportok elnyomásnak tartják és elítélik ezeket a javaslatokat.

A rendőrség bírálatokat váltott ki a korábbi demonstrációkon felvonultatott túlzott erők, különösen a paintball fegyverek használata miatt. Ezek használata jelenleg fel van függesztve, miután közfelháborodást váltottak ki az általuk okozott sérülések.

Diego Velas, az Universidad Católica diákszövetségének elnöke elmondta, hogy az elnyomás nem fogja megállítani a mozgalmat.

A tömeghez szólva Velas támogatásáról biztosította Cesár Reyest, azt a tizenhét éves diákot, akit a múlt havi felvonulás után a rendőrség állítólag elrabolt és megkínzott.