Az Emberi Jogok Tanácsának címezve Kuba elítélte a folytatólagos izraeli agressziót a palesztin nép ellen, valamint az új telepek építését a megszállt területeken.

„A palesztin polgári lakosságot a gyarmatosítók részéről ért erőszak és provokáció mértéke növekedett, anélkül, hogy a megszálló hatalom bármiféle lépést tett volna ennek megelőzése érdekében, vagy megfelelő jogi eljárást foganatosított volna a felelősök ellen” – mondta Vilma Thomas kubai képviselő.

A palesztin kérdésről szóló általános vita során a küldött folytatólagos önkényes fogva tartásokról, a fogva tartottakkal való rossz bánásmódról illetve olyan katonai agressziókról is beszélt, mint amilyen a Védelem Oszlopa Hadművelet.

alt

„Technikai és katonai fölényét felhasználva újfent brutálisan elnyomja a palesztin lakosságot. Izrael ártatlanokat öl és óriási anyagi károkat okoz, ezzel súlyosbítva a lakosság már így is bizonytalan életkörülményeit” – fogalmazott Thomas.

A kubai képviselő elítélte, hogy Izrael semmibe veszi az Emberi Jogok Bizottságának döntéseit, és nem működik együtt az ENSZ nemzetközi misszióival.

Az ülésszak során Richard Falk, az ENSZ a palesztin területekért felelős különmegbízottja kiemelte, hogy a megszállás 46 éve alatt Izrael 750 ezer palesztint tartott fogva, közülük ötezren még mindig börtönben vannak.

Falk aggodalmát fejezte ki a kiskorúak letartóztatásaival kapcsolatban, ami sérti a Gyermekek Jogairól Szóló Egyezményt és a Kínzás Elleni Egyezményt.

A különmegbízott a jelentése bemutatása során elítélte a folytatólagos túlzó éjszakai letartóztatásokat, önkényes fogva tartásokat, kínzásokat, a magánzárkákat, és a börtönökben uralkodó más embertelen és megalázó bánásmódot.

Falk megjegyezte, hogy az izraeli megszállás nem statikus, hanem magában foglalja a palesztin otthonok lerombolását, zsidó telepek építését a palesztin földön, a források eltulajdonítását és széleskörűen alkalmazott kiterjedt erőszakot.