Ollanta Humala perui elnök tegnapelőtt elutasította az egykori elnök, Alberto Fujimori kérvényét, amelyben emberiességi alapon kért kegyelmet, miután úgy ítélte meg, hogy nincs joga ilyen lépést tenni, mondta Daniel Figallo igazságügyi miniszter.

Rövid sajtóközleményben Figallo bejelentette, hogy az államfő úgy döntött nem gyakorolja azon hatalmát, hogy amellyel a még októberben kérvényezett kegyelmet megadhatná, és elfogadja az Elnöki Kegyelmi Bizottság javaslatát, és nem ad kegyelmet.

alt

Miután bemutatta a bizottság aprólékos munkáját, elmondta, hogy a döntés hátterében az áll, hogy Fujimori, akit 25 évre ítéltek emberiesség elleni bűncselekmények és korrupció miatt, nem szenved halálos betegségben.

A bizottság jelentése szerint Fujimori nem felelt meg más jogi követelményeknek sem egy emberiességi kegyelemhez, vagyis nem szenved súlyos, gyógyíthatatlan vagy degeneratív betegségben, vagy súlyos mentális zavarokban, amelyek fenyegethetik az életét a börtönkörülmények között.

Hozzátette, hogy Humala figyelembe vette az Alkotmánybíróság precedenseit, amelyek kimondják, hogy a kegyelmeknek jól megalapozottaknak kell lenniük.

Azt is megemlítette, hogy azok a bűncselekmények, amelyekért Fujimorit elítélték, az emberiség elleni bűntettek kategóriájába esnek, köztük súlyos emberrablások is vannak, amelyekért jogilag nem adható kegyelem.