Hétfőn közös nyilatkozatban ítélte el a nicaraguai és a venezuelai elnök az Egyesült Államok feltételezett kezdeményezését, hogy Kolumbiát egy az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO) hasonló katonai szervezetbe integrálja.

Daniel Ortega és Nicolás Maduro a nyilatkozat szövegét vasárnap este fogalmazta meg, amikor a nicaraguai fővárosban lévő Forradalom téren hatalmas rendezvény keretében találkozott a két vezető.

„Amikor a régió egyre nagyobb egységre törekszik Latin-amerikai és Karibi Államok Közösségének (CELAC) keretében, aggasztó, hogy ehhez hasonló kezdeményezésekkel próbálják gyengíteni és megosztani ezt a folyamatot” – jegyezte meg Ortega.

„Elfogadhatatlan és szeretném azt hinni, hogy ez nem is történik meg. Nehezemre esik elhinni, hogy Juan Manuel Santos elnök kifejezte csatlakozási szándékát a NATO-hoz” – folytatta.

Maduro arra figyelmeztetett, hogy Kolumbia kísérlete ellentmond annak a doktrínának és nemzetközi jognak, amelyre a regionális egység épül. „Dinamitot szeretnének helyezni latin-amerikai, karibi és dél-amerikai egység szívébe” – mutatott rá a venezuelai elnök az Egyesült Államok céljára.