Paraguay leköszönő és újonnan megválasztott elnöke, Federico Franco és Horacio Cartes közös nyilatkozatban ítélte el azokat a gerillákat, akiket azzal gyanúsítanak, hogy kelepcébe csaltak és meggyilkoltak egy farmert múlt pénteken.

A belügyminiszter bejelentette, hogy továbbra is érvényben van az a 650 ezer angol font értékű jutalom, amit annak a nyomravezetőnek ígérnek, aki segít felkutatni a magát Paraguayi Néphadseregnek (PNH) nevező csoportot. A rendőrség mellett már a hadsereg is bekapcsolódott a nyomozásba.

A Paraguayi Néphadsereget 2005-ben alapították baloldali nacionalisták, miután politikai érdekképviseletre létrehozott pártjukat, a Szabad Haza Pártot a biztonsági erők brutális eszközökkel felszámolták. Tevékenységük főként az ország északi részére, Concepción, Canindeyú and San Pedro tartományokra terjed ki.

A PNH célja a jobboldali kormány megdöntése. A baloldali Fernando Lugót is több ízben bírálták, mert véleményük szerint ő is csak az oligarchia reprezentánsa volt, aki figyelmen kívül hagyta szociális problémákat, és nem hajtott végre valódi földreformot.

Ezért is volt érdekes, hogy 2012-ben Federico Franco kormányának nyíltan hadat üzentek, miután az eltávolította egy alkotmányos puccsal Lugót. A kormány erre válaszul a PNH-t terrorszervezetnek minősítette, mivel az valóban jó kapcsolatokat ápol a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők – Néphadsereggel (FARC).