Rafael Correa ecuadori elnök második hivatali ciklusának beiktatási ünnepségén a nemzetgyűlés előtt kormányának társadalmilag és gazdaságilag haladó voltát hangsúlyozta.

A februárban a szavazatok 57,7 százalékával újraválasztott Correa több mint kétórás beszédében az Ecuadorban még függőben lévő „második, a szegénység, az egyenlőtlenség és a kirekesztés elleni függetlenségről” beszélt: „Harcolunk ezért a második és végleges függetlenségért, és haladunk is efelé, és az ország mélyen és pozitív módon változik gazdaságilag, politikailag és szociálisan egyaránt” – áll a Xinhua hírügynökség beszámolójában.

Mielőtt Correa felesküdött volna ecuador elnökének a 2013-2017-es időszakra, a nemzetgyűlés elnöke, Gabriela Rivadeneira így fogalmazott: „Tudjuk, hogy nem beszélhetünk valódi gazdasági és politikai függetlenségről, ha ezzel párhuzamosan nincsen társadalmi igazságosság; és nem lehet igazságos és egyenlőségen alapuló társadalomról beszélni, ha a hazát az újgyarmatosítás béklyózza meg.”

Correa megjegyezte, hogy a Latin-amerikai Gazdasági Bizottság által publikált számok szerint Ecuador azon három ország egyike, amelyek a legjobban csökkentették a szegénységet, ami „a legnagyobb támadás a jogok, az emberi szabadságjogok és az emberi méltóság ellen.”

Correa támadást indított az Egyesült Államok az emberi jogok terén alkalmazott kettős mércéje ellen, amit újgyarmatosításnak nevezett, és figyelmeztetett: „Ez a méltóságteljes Amerika senkinek sem a hátsó udvara.”

Az elnök megismételte a kritikáját az Amerikai Államok Szervezetének működésével kapcsolatban. „Ennek a gépezetnek a mozgatórugója az Egyesült Államokban van, abban az országban, amelyik bűnterhes gazdasági, kereskedelmi és pénzügyi blokádot vetett ki Kubára, a szervezet alapító okiratával ellentétes módon.

„Ez a nemzetközi jog és az emberi jogok legnagyobb megsértése” – jelentette ki, hozzátéve, hogy ugyanez igaz a Malvin-szigetekre, amelyet erőszakkal vettek el a 19. században. „Ez a brit gyarmat több mint 11 ezer kilométerre van az Egyesült Királyságtól, viszont közel az argentin partokhoz.”

Belföldi vonatkozásban Correa hangsúlyozta azt a haladást, amit az ország az általa a 2007-es megválasztása vezetett Állampolgárok Forradalmával megtett. „Nem irányít minket többé a pénzügyi tőke, a nemzetközi bürokrácia, az oligarchák; az ecuadori emberek irányítanak itt most, ez a legfontosabb változás számunkra” – mondta.

Rafael Correa Jorge Glas alelnökkel együtt tette le az esküt, és az ünnepségen egyaránt részt vettek latin-amerikai állam- és kormányfők, csakúgy, mint a diplomáciai testületek tagjai és különleges vendégek.