Negyven évvel Pablo Neruda halála után egy bíró elrendelte, hogy a rendőrség találja meg azt a férfit, akit az ügyészség azzal gyanúsít, hogy megmérgezte a chilei költő-írót.

Korábban úgy vélték, hogy a Nobel-díjjal is jutalmazott költő prosztatarákban halt meg, azonban új bizonyítékok kerültek elő, amelyek azt igazolják, hogy a diktátor, Augosto Pinochet ügynökei végeztek vele.

alt

Eduardo Contreras ügyvéd azt állítja, hogy dr. Sergio Draper, aki korábban azt vallotta, hogy ő kezelte Pablo Nerudát, amikor az 1973. szeptember 23-án meghalt, megváltoztatta korábbi vallomását, és azt állítja, hogy egy másik orvos, egy bizonyos dr. Price kezelte a költőt. Viszont a kórház nyilvántartása szerint dr. Price nevű orvos sohasem dolgozott náluk…

Viszont a dr. Draper által adott személyleírás viszont megegyezik egy Pinochet titkosszolgálatával együtt dolgozó CIA-ügynökével, Michael Townley-val. Townley korábban beismerte, hogy Buenos Airesben és Washingtonban is végzett több a chilei katonai juntát bíráló személlyel.

alt

Ezek alapján érthető, hogy Contreras erre a férfire gyanakszik, akit azonnal felvettek az FBI tanúvédelmi programjába, amint tettei napvilágra kerültek. Többek között Chile washingtoni nagykövetével is ő végzett, így alapos a gyanú, hogy Neruda gyilkosa is ő volt.

Manuel Araya, a költő egykori asszisztense már korábban is azt hangoztatta, hogy Pinochet egyik ügynöke végzett Nerudával. A költőt április 8-án exhumálták, majd chilei és nemzetközi igazságügyi szakértők is megvizsgálták a maradványokat.