Miután nem sikerült belső káoszt kiprovokálni Venezuelában, a legyőzött jobboldali elnökjelölt, Henrique Capriles Radonski a nemzetközi színtér felé fordult. Egy az Egyesült Államok által támogatott, jól kidolgozott és mások által tanácsolt stratégiával kampányt folytat Venezuelán kívül, hogy illegitimálja az előző választásokat megnyerő törvényes kormányt.

A módszer egyszerű. Destabilizálni a nemzeti intézményeket és lejáratni a bolivári folyamat fő vezetőit, különösen Nicolás Maduro elnököt, olyan emberek segítségével, mint Otto Reich és Roger Noriega.

Egyáltalán nem ártatlan bogotái látogatása nagy vihart kavart, ami veszélybe sodorja a történelmileg, gazdaságilag és társadalmilag összefonódott Kolumbia és Venezuela közötti pozitív kapcsolatokat.

alt

Capriles a körútja elején kijelentette, hogy elítéli az április 14-i választásokon kifejeződött „hamis” népakaratot. És elmondta, hogy találkozni fog még más latin-amerikai kormányokkal is. „Kolumbia nem az első, és nem is az utolsó állomása ennek a körútnak.”

Nem törődve azokkal a vádakkal, elhanyagolja a kormányzóságát Miranda államban, becsomagolt és útra kelt. Aurora Morales, a törvényhozási tanács elnöke május 30-án kijelentette, hogy kormányzói kötelességeinek figyelmen kívül hagyásával „Capriles az alkotmányon kívülre helyezi magát”, és emlékeztetett rá, hogy a mirandai kormány fellebbezést nyújtott be a Legfelsőbb Bírósághoz néhány héttel ezelőtt a helyzet tisztázására.

Capriles ezen körútja, aki egyébként a 2002-es puccs egyik vezetője volt, fenyegeti a Juan Manuel Santos kormánya és Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők – Néphadsereg (FARC) között Havannában folyó béketárgyalásokat, amelyeken Venezuela megfigyelői szerepet tölt be. Ebben a kérdésben összejátszik a kolumbiai félkatonai szélsőjobboldallal, ami korábban támogatta őt, és kész bármit megtenni, hogy megakadályozza a konfliktus befejezését az országban, ami jól jövedelmező üzletté vált.

A stratégia részeként a vállalati sajtó figyelemelterelést alkalmaz, hogy más híreket elfedjen. Keveset beszélnek a bolivári kormány három miniszterének a gazdasági kapcsolatok előmozdítása céljából tett látogatásáról Bogotában, és még kevesebbet a kolumbiai-venezuelai együttműködésről a kábítószerek ellen folytatott harcban, amelynek keretében Venezuela kiadott három hírhedt kábítószer-csempészt.

Capriles és szövetségesei egy cseppet sem aggódnak a módszerek, még kevésbé azok következményei miatt.

Laura Bécquer Paseiro