A Maras Salvatrucha (MS-13) és a 18-ak első alkalommal írtak alá békemegállapodást a napokban, hogy megbékéljenek a hondurasi társadalommal és beszüntessék az erőszakot az országban.

A megállapodásnak helyet adó San Pedro Sula-i börtönben tartott sajtótájékoztatón az MS-13 egyik képviselője megerősítette, hogy a banda a béke és a változás útjára akar lépni ezzel a szerződéssel.

Elmondta, hogy számukra nagyon fontos lenne, hogy Porfirio Lobo odafigyeljen erre.

alt

Hétfőn a hondurasi elnök támogatását fejezte ki a bandatagok között egyezményt illetően, aminek létrejöttében San Pedro Sula segédpüspöke, Romulo Emiliani püspök közvetített.

A banda szóvivője szerint ezzel a megállapodással nullára fog csökkenni az erőszak, mert ez „mindenre kiterjed, ami csak ártani tud egy emberi lénynek”, és megjegyezte, hogy „ez egyaránt fegyverszünet Istennel, a hatóságokkal és a társadalommal.”

A Maras és a Nemzeti Bűnügyi Nyomozóhivatal bandákkal foglalkozó egysége szerint a bandák törvénye uralkodik legalább 14 hondurasi város 244 kerületében és közösségében.

A Salvatruchához és a 18-akhoz tartozik a bandatagok 97 százaléka az országban, akiknek az életkora 20-30 év között mozog, noha 11 és 20 éves koruk között csatlakoznak.

Ezek az elsősorban az Egyesült Államokban, Guatemalában, El Salvadorban, Hondurasban és Mexikóban több mint 70 ezer taggal rendelkező bandák a Los Angeles utcáin alakultak.

Bűnözői tevékenységük változatos: kábítószerrel és fegyverekkel kereskednek, zsarolnak, emberrablásokat és gyilkosságokat követnek el.