Chile Kommunista Pártja (CKP) is támogatásáról biztosította Michelle Bachelet jelöltségét az idén novemberi elnökválasztáson.

A CKP vezetője, Guillermo Teillier hétfőn jelentette be, hogy megállapodást kötött Michelle Bachelettel arról, hogy a chilei kommunisták is támogatják az elnökjelöltségét. Bachelet már korábban is próbálta elnyerni a kommunisták szimpátiáját, olyan ígéreteket tett, hogy megválasztása esetén bevezetné az ingyenes oktatást, nagyobb hangsúlyt kapna a környezetvédelem, és a társadalom szélesebb rétegei számára biztosítana hozzáférést a rézjövedelemből.

alt

Bachelet úgy kommentálta a bejelentést, hogy „a kommunisták úgy döntöttek, hogy támogatják a közös projektet, amelynek célja, hogy befogadóbbá és igazságosabbá tegye az országot”. A szocialista elnök aspiráns támogatásáért cserébe a CKP kongresszusi képviselőjelöltje, az ismert diákvezető, Camila Vallejo balközép ellenjelölt nélkül méretheti meg magát a novemberi választásokon.

A közvélemény-kutatások szerint vesztésre álló jobboldal részéről kiszámítható módon megindultak az kommunistázó reakciók. Andres Allamand, volt védelmi miniszter szerint a balközép erők kockázatot vállalnak azzal, hogy túlzottan balra nyitnak. Pablo Longueira, a volt diktátorral, Augosto Pinochettel akkoriban szoros kapcsolatokat ápoló gazdaság miniszter egyenesen súlyos „visszalépésnek” minősítette ezt a koalíciókötést.

A kommunisták támogatása azonban döntő lehet a november 17-ei voksoláson. 1999-ben Ricardo Lagos szocialista párti jelölt például mindössze 3 százalékkal győzte le konzervatív riválisát, Joaquin Lavint, ma a kommunisták támogatottsága viszont magasabb 3 százaléknál.

Bachelet katonatiszt apja annak idején Salvador Allende szocialista elnök mellett dolgozott, amikor 1973-ban a szélsőjobboldal puccsot hajtott végre. Ezután családjával együtt fogva tartották és megkínozták őt, aminek következtében 1974-ben elhunyt. Feleségét és lányát (Michelle-t) 1975-ben Ausztráliába száműzték, miután a hadsereg apjával szimpatizáló tagjai „megkímélték” életüket.

Michelle Bachelet 1979-ben tért vissza az országba, ahol fokozatosan egyre magasabb pozícióig jutott a szocialista pártban, majd 2006 és 2010 között az ország elnöke lett. A közvélemény-kutatások szerint jó esélye van arra, hogy most visszatérjen a hatalomba, és ebben komoly szerepe lehet a kommunisták támogatásának is.