Venezuela világhírű El Sistema elnevezésű zenei programjának alapítója, José Abreu május 21-én este találkozott Nicolás Maduro elnökkel, hogy a program kiterjesztéséről tárgyaljanak. Megállapodtak egy Simón Bolívar Zenei Program elnevezésű projektről, amelynek célja az lesz, hogy egymillió venezuelai fiatal és gyerek játsszon hangszeren.

Abreu köszönetet mondott a kormánynak a projekt támogatásáért. Ő alapította a Simón Bolívar Szimfonikus Zenekart 1975-ben, valamint az ifjúsági zenekart és a zenekarokat segítő országos alapítványt is, amik így együtt alkotják az El Sistemát. A zenei program igazgatója közgazdász doktor, zeneszerző, zenész, aktivista, tanár és karmester is egyben.

Az El Sistema célja, hogy a zenét a társadalmi és a szellemi fejlődés eszközéül használja, és kimondottan a szegény környékekről származó gyermekekre koncentrál, azért is, hogy megelőzze a bűnözést. Van speciális programja fogyatékkal élő gyermekek számára, és egy Fehér Kezek Kórusa siket gyerekeknek.

alt

Az El Sistema modelljét Latin-Amerika és Európa szerte átvették. A venezuelai kormány támogatja a programot, amiben jelenleg körülbelül 350 ezer gyerek és fiatal vesz részt.

Az új projekt magában foglalja a gyerekek és zenekarok ellátását hangszerekkel, az elhagyott vagy nem használt terek felszerelését a zenetanításhoz, valamint az El Sistema új regionális központjainak létrehozását.

Ernesto Villegas kommunikációs miniszter elmondta, hogy a kormány „minden morális és gazdasági segítséget” meg fog adni a projektnek. Részét képezi a kormány makro projektjének, a Mozgalom a Békéért és az Életéért-nek, amelynek célja, hogy felvegye a harcot a nagyarányú bűnözéssel és erőszakkal.

„Ezzel a projekttel a Zenekarok Nemzeti Rendszerét és a Venezuelai Ifjúsági Kórusokat az élvonalba juttatjuk. Azonnal hozzá is kezdünk, fokozatosan, a kormány támogatásával” – mondta Abreu.

Hozzátette, hogy a híres venezuelai karmester, Gustavo Dudamel „teljes mértékben részt fog venni a szuper nagy projektben”.

Tamara Pearson