Szombaton volt a 10. évfordulója annak, hogy beiktatták a köztársasági elnöki hivatalba Néstor Carlos Kirchner volt argentin elnököt.

Hatalmas tömeg előtt ünnepelte a 10. évfordulóját annak, hogy a jelenlegi argentin elnök, Cristina Fernandez Kirchner néhai férje, Nestor Kirchner vezetése alatt megkezdődött az ország társadalmi fejlődése. Az eseményem tartott beszédében Kirchner az elmúlt évtized sikereit nem a kormány, hanem az emberek győzelmének nevezte.

alt

Az elmúlt évtizedben súlyos társadalmi problémák kezelése vette kezdetét Argentínában. A kormány az ország jövedelmének nagyobb hányadát fordítja a legszegényebb emberek helyzetének javítására. Emellett megkezdődött az egykori jobboldali katonai diktatúra emberijog-sértéseinek feltárása is.

„Az egyenlőség a nagy szimbóluma az elmúlt évtizednek, és a következőnek is az lesz” – fogalmazott beszédében az elnök asszony.

A 2003-ban megkezdődött Kirchner-időszak komoly változásokat hozott Argentína életében. A társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése mellett a gazdaság területén is átalakulások mentek végbe. A gazdasági irányítás szakított a 1990-es évek argentin kapitalizmusára jellemző modellel, csökkentették a külső államadósságot, növelték az állami beavatkozás mértékét, és szembementek a korábbi mértéktelen privatizációval. A gazdasági növekedés ezen intézkedések hatására végig 7 százalék körül mozgott.

A Kirchner-időszak során milliárdos juttatásokat fordítottak szociális kiadásokra, például a gyermekes családok vagy az informális gazdaságban dolgozók megsegítésére. Emelték emellett a nyugdíjat és a minimálbért is.