Múlt szombaton az amerikai kontinens több száz városában tüntettek a Monsanto vállalat és a génmódosított élelmiszerek ellen. A szervezők szerint a „March Against Monsanto” tiltakozó rendezvényt 52 ország 436 városában rendezték meg.

Az egyesült államokbeli Los Angelesben a tüntetők a leggyakrabban az „igazi élelmiszert az igazi embereknek” és a „leplezzék le a GMO-kat*, jogunk van tudni, hogy mi van bennük” feliratú transzparensekkel vonultak az utcára.

A kontinens másik végén, Argentína fővárosában, Buenos Airesben és az ország többi nagyvárosában is az utcára vonultak az emberek, hogy tiltakozzanak az ország gabonapiacán ma már 100 százalékos részesedéssel bíró GMO-k, és a permetezésükre használt „Round Up Ready” vegyszerek ellen.

A legtöbb az Egyesült Államokban termesztett búza, gyapot és szója már genetikailag módosított. A kritikusok viszont felhívták a figyelmet arra, hogy a módosított élelmiszerek súlyosan károsítják az emberek egészségét és károsítják a környezetet.

alt

A módosított géntechnológia használata az elmúlt években egyre inkább az amerikai közvélemény érdeklődés középpontjába került. Az egészségügyi szervezetek szeretnék elérni, hogy hozzák nyilvánosságra, hogy mely termékek készültek génmódosított alapanyagból, mivel az veszélyes lehet, de a szövetségi kormány és a tudósok többsége azt állítja, hogy a technológia döntő többségében biztonságos.

A March Against Monsanto mozgalom néhány hónappal ezelőtt indult útjára, amikor február 28-án alapítója, Tami Canal életre hívott egy, a cég ellen tiltakozó oldalt az egyik internetes közösségi oldalon.

„Úgy gondoltam, hogy ha 3000 ember csatlakozik hozzám, akkor már sikert érek el” – mondta szombaton Canal. A várt 3000 helyett sokkal többen csatlakoztak hozzá, így a kezdeményezésből mozgalom lett.

„Inspirálóan hatott rám, és felhatalmazást adott számomra, hogy az élet különböző területeiről ennyi ember jött össze, félretéve a nézeteltéréseiket” – mondta a főszervező. A csoport a megmozdulás sikerét kihasználva további akciókat tervez, hogy felhívják a figyelmet a technológia veszélyeire.

„Addig folytatjuk, amíg a Monsanto nem teljesíti a fogyasztók követeléseit. Megmérgezik a gyermekeinket, megmérgezik a bolygónkat! – mondta Canal – Ki cselekedne, ha nem mi?”

Nemrégiben az Egyesült Államok Szenátusa elsöprő többséggel utasította el azt a törvényjavaslatot, amely arra kötelezné a forgalmazó cégeket, hogy hozzák nyilvánosságra, hogy termékeik milyen genetikailag módosító összetevőket tartalmaznak. Ugyanakkor Connecticut és Vermont államok már korábban megkezdték ennek a törvénynek az elfogadását.

* = A GMO a génmódosított vagy génkezelt élőlényeket takaró rövidítés.