Puerto Ricó-i közéleti személyiségek és szervezetek május 29-én őslakos demonstrációra készülnek Oscar López Rivera szabadon engedését követelve. A 70 éves López Riverát tekintik nemzetközi szinten az Egyesült Államok legrégebben fogva tartott politikai foglyának.

Ezen a napon és a következő huszonnégy órában nagyszámú önkéntes fogja magát köztereken kis cellákba zárni, hogy személyesen tapasztalja meg a San Sebastiánból származó López Rivera 32 évnyi valóságát.

A rögtönzött 1,8 x 2,7 méteres cellák ugyanakkorák, mint amekkorákban a legtöbb Puerto Ricó-i politikai fogoly tölti a büntetését.

alt

López Rivera jelenleg az Indiana állambeli Vigóban található Terre Haute büntetés végrehajtási intézetben van. Az Egyesült Államok kormányának megdöntésére irányuló lázadásra való összeesküvéssel vádolták meg, és 55 éves börtönbüntetésre ítélték, amiért kapcsolatban volt a Puerto Ricó-i Nemzeti Felszabadítási Fegyveres Erők elnevezésű szervezettel, és bár részt vett a tárgyalásán, soha nem ismerte el az Egyesült Államok hatóságainak igazságszolgáltatását.

Az Amerikai Feltételesen Szabadlábra Helyező Bizottság, a Börtönök Szövetségi Irodája és a közbiztonsági szervezetek elutasították az Egyesült Államokból és Puerto Ricó-i szervezetektől, sőt, az Amnesty Internationaltól érkező felhívásokat a perifériára szorult chicagói közösségek egykori városi vezetőjének szabadon engedését illetően.