A brazil Bolsa Familia program hatásait áttekintő kutatás feltárta, hogy a program 2004 és 2009 között 17 százalékkal segített csökkenteni a halálozást az öt évnél fiatalabb gyerekek körében.

A társadalmi fejlődésért és az éhezés elleni harcért felelős miniszter, Tereza Campbello által közölt adatok megerősítik, hogy a mélyszegénységben élő emberek számára 70 realos (33 dollár) összeget biztosító Bolsa Familia segített csökkenteni az alultápláltsággal összefüggő haláleseteket.

A programba regisztrálók gyerekei védőoltásokat is kapnak, ami fontos lépés az olyan betegségek elleni harcban, mint a kanyaró és a gyermekbénulás, mondta.

alt

A programban való részvétel magasabb jövedelmet biztosít a szegényeknek, valamint élelmiszerhez és egészségügyi ellátáshoz juttatja őket, és jobbá teszi a lakosság életkörülményeit.

„A Bolsa Familia javította az anyák étrendjét. Tanulmányok azt mutatják, hogy a család elkezdett élelmiszert vásárolni, és egy eleme a gyermek életmódváltozásának”, különösen a születés előtti ellátásban, tette hozzá.

Campbello arra is rámutatott, hogy a Bolsa Familiában résztvevő emberek hozzáférnek a Salud Familia programhoz is, ami alap egészségügyi ellátást nyújt, ami döntő tényezője az olyan betegségek miatti halálozás visszaszorításának, mint a hasmenés vagy a légúti fertőzések.

Ebből a szempontból Mauricio Barreto, a Bahiai Szövetségi Egyetem Közegészségügyi Minisztériumának járványügyi rezidense elmondta, hogy ez a két kezdeményezés kiegészíti egymást, betegségeket előznek meg a gyermekkor kezdeti szakaszában.

Ezért fontosnak tartja megjegyezni, hogy egy kis pénzösszeg is nagyban hozzá tud járulni a gyermekhalandóság csökkentéséhez.

Hivatalos források szerint 36 millió ember kap segítséget a Bolsa Familia enyhítési alapjától, ami számukra a mélyszegénységből való kiemelkedést jelenti.

Dilma Rousseff kormánya ki szándékozik terjeszteni a programot, és 2014-re meg akarja szüntetni a mélyszegénységet Brazíliában.