Hétfőn exhumálták a chilei költő, Pablo Neruda földi maradványait, hogy szakértői vizsgálatokat végezhessenek el rajta, annak megállapítására, hogy halála természetes volt-e vagy Augusto Pinochet diktatúrája okozta azt.

A koporsót a fővárostól 110 kilométerre északnyugatra elhelyezkedő Isla Negrán lévő házának-múzeumának végében található sírjából emelték ki, ahol özvegyével, Mathilde Urrutíával nyugszik.

A maradványokat a fővárosi Igazságügyi Orvosi Szolgálathoz szállították, hogy eleget tegyenek a Chilei Kommunista Párt keresetének, és igazságügyi orvosszakértői vizsgálatnak vessék őket alá.

A kereset nyomán február végén a bíró arra utasította Mario Chariot-t, hogy hajtsa végre az eljárást, sok évnyi abba vetett hit után, hogy a költő halálát prosztatarák okozta.

Az exhumálás előkészületei vasárnap délután kezdődtek a Valparaíso régióban elhelyezkedő Isla Negrán található egykori házának kertjében lévő sírja fedlapjának eltávolításával.

Az Igazságügyi Orvosi Szolgálat és a rendőrségi orvosszakértők tizenkét fős szakértői csapata utazott a helyszínre, ahol egy sátrat állítottak fel és üzembe helyeztek minden szükséges eszközt.

A szakértők szerint a vizsgálatok eredményére akár három hónapot is várni kell.

Az ügy 2011-ben pattant ki, miután Neruda sofőrje, Manuel Araya elmondta, hogy az Irodalmi Nobel-díj 1971-es kitüntetettje egy titokzatos injekciót kapott a gyomrába a Santa María klinikán, ami után néhány órával halott volt, csupán tizenkét nappal Augusto Pinochet puccsát követően.

Halála idején éppen Mexikóba készült, hogy száműzetésbe vonuljon.

Miután Neruda meghalt a sofőrjét letartóztatták és a Nemzeti Stadionban tartották fogva, amit a diktatúra kínzókamrájává és kivégző központjává alakítottak át.

Évekkel később Francisco Marin chilei újságíró megírta Araya vallomását a Proceso című mexikói újságban

A sofőr állításai szembementek az orvosok véleményével, akik szerint a költő rákban halt meg.