{jcomments off}Jean-Bertrand Aristide, Haiti kétszeri elnöke pénteken egy különgépen megérkezett Port-au-Prince repülőterére hét évi dél-afrikai száműzetéséből. Vele jött felesége és két lánya is. Több ezer lelkes híve várta ünnepi hangulatban.

A repülőtéren újságíróknak nyilatkozva azonnal kifogásolta, hogy a Lavalas Family pártját - s szerinte ezzel “a lakosság többségét” - kizárták a választásokból.

Az Egyesült Államok hiába próbálta lebeszélni a katolikus hitszónokból lett egykori elnököt, hogy halassza hazatérését a most vasárnapi elnökválasztások utánra.

Washington még a dél-afrikai kormányzatot is kérte a politikus utazásának megakadályozására, ám azt a választ kapta, hogy erre nincs mód, ugyanis februárban Aristide útlevelet kapott a haiti kormánytól. Aristide egyébként a száműzetésében doktori disszertációt készített a zuluk és a haiti kreolok összehasonlításáról, s nem adta jelét politikusi ambícióinak.

Tommy Vietor, az USA nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője az AP-nek azt nyilatkozta: "mély aggodalomra ad okot, hogy Aristide elnök hazatérte időzítésével destabilizáló hatású lehet a közelgő választásokra”.

Feltételezések szerint René Preval jelenlegi, hamarosan távozó elnök “bosszúja” volt az útlevél elküldése. Ugyanis a tavalyi őszi elnökválasztások első fordulójának eredményhirdetése a visszaélések miatt hónapokig elhúzódott, majd Preval pártja jelöltjének kizárását hozta. Az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) megfigyelői szerint az elnök jelöltje csalással jutott a második helyre.

O.L.GY

Bővebben a témáról a Latin-Amerika folyóiratban olvashatsz. Haiti - egy évvel a tragédia után