Nem számít, hogy hányszor interjúvolják meg, mindig érdekes Hervé Fischerrel beszélgetni. Ez azért van, mert nehéz elképzelni, hogy ez a Franciaországban született és Kanadában élő szociológus, filozófus, kommunikációs teoretikus, író és művész, akinek mindig innovatív ötletei vannak, azért gyárt problémákat, hogy megoldják azokat, anélkül, hogy emlegetné az eszméit és a teremtőképességét.

A 2013-as 15. Nemzetközi Technológiai Konvenció és Vásár főelőadójaként tett legutóbbi kubai látogatásakor felszólította a világ és különösen Kuba fiataljait, hogy alternatív digitális technológiákat használjanak a „kapitalizmus által elősegített” technológiai gyarmatosítás elleni eszközként. A Multimédia Egyesületek Nemzetközi Föderációjának társalapítójával és elnökével, számos díj, köztük a Kubai Kultúra Kitüntetés tulajdonosával a Granma készített interjút.

alt

Mit ért az alatt, amikor azt a kifejezést használja, hogy „alternatív digitális média” és mi különbözteti meg ezt a kapitalizmus által és a kapitalizmusért megalkotott digitális technológiáktól?

Amikor alternatív digitális médiáról beszélek azt mondom, hogy mivel a digitális médiát a liberális kapitalizmusban spekulációra használják, szükséges az emberi fejlődésre tervezett, különösen az oktatásban, a közegészségügyben, a társadalmi integrációban és a fejletlen országok identitásában és szuverenitásában használt technológiákat kifejleszteni. Ezzel az emberek meghaladnák azt a jelenlegi koncepciót, hogy a digitális média az Észak kolonializációs eszköze a szegény országokkal szemben, és az emberek elkezdhetnék promotálni a saját nyelvüket, kultúrájukat és gyakorlatukat.

A bolíviai tapasztalat példa arra, hogy mit lehet tenni az általam „alternatív digitális technológiáknak” hívott dolgokkal, ahol is a Népi Televízió műsorainak az a céljuk, hogy a médián keresztül erősítsék az őslakos hagyományokat. Ilyesmi történik Venezuelában is. Ez döntő jelentőségű lehetőség.

Mit tud mondani a mai kubai helyzetről?

Kuba jelenleg történelmi lehetőség előtt áll. Van Információs Tudományi Egyeteme, specializált vállalatai, és más dolgok, de a fő erőssége, hogy a fiatalok lelkesen tanulják a digitális kommunikációt, az új technológiákat, a tartalomépítést… és stratégiai vízióik vannak az ország technológiai fejlesztését illetően.

Ezekkel a fiatalokkal, a képességeikkel és motivációikkal ez azt jelenti, hogy Kuba vezető szerepet játszhat az alternatív digitális médiában. Véleményem szerint a Délnek szüksége van digitális technológiák kifejlesztésére, és ez egyben egy csodálatos történelmi projekt is, mert Kubában egyszerre vannak meg a fiatalok, az információs technológiai tapasztalatok és egy világos politikai elképzelés.

Hogy látja az alternatív digitális technológiákat, mint technológiai szakadék által előidézett információs kirekesztéssel való megbirkózásnak módjait?

Nagyon fontosak, mivel a technológiai szakadék még mindig létezik és nagyon nehéz kérdés, és a szegény országokban még inkább az. De a digitális médiára, még amikor a kapitalista hatalom eszközeként is használjuk azt, úgy kell tekintenünk, mint ami a világ megváltoztatásának is az eszköze. És az átalakulás eme lehetőségéhez igénybe kell vennünk minden alternatív technológiát.

Sheyla Delgado Guerra