Az Arte Callejero Latinoamérica (Street Art Latin-Amerika, ACL) egy olyan argentin projekt, amely a közösségi média segítségével támogatja és dokumentálja a street art alkotásokat Latin-Amerika szerte.

Weboldala szerint a projekt az 1998-2002-es nagy argentin gazdasági válság idején született meg, amikor a munkanélküliség elérte a húsz százalékot, és általánosak voltak a zavargások és a fosztogatások. A recesszió miatt 2001-ben tíz nap leforgása alatt négy elnök mondott le, és a kormány a történelem legnagyobb csődjét produkálta. 2003-ra a szegénység az 1999-es 26,7 százalékról 51 százalékra nőtt.

Az Arte Callejero elkezdett felfigyelni a válságra Buenos Aires utcáin adott művészi reakciókra, és dokumentálta azokat a weboldalán. Az évek során elkezdett kiállításokat szervezni, és inspiráló tevékenységét kiterjesztette a közösségimédia-platformokra is.

A projekt alapítója egy argentin művész és kulturális szervező, Ivan Andrada. Ivan az Instagram üzenetküldő szolgáltatásán keresztül nyilatkozott a Global Voicesnak, és elmondta, hogy a szervezett már street art kiállításokat Chilében és Mexikóban is, és gyakran járja a térséget ACL-t népszerűsítve.

Az ACL idén fennállásának 15. évfordulóját egy street art fesztivállal ünnepli, amit Buenos Airesben rendeznek április 24. és május 25. között. A fesztiválon lesznek kiállítások, viták és dokumentumfilm-vetítések latin-amerikai utcai művészek és kollektívák részvételével.

A projekt Facebook-oldala, YouTube- és Instagram-archívuma a régióbeli street art minden válfajának kincsesbányája. Legerősebben az Instagramon van jelen, ahol közel tízezer követője van. Oldalukon megjelennek más Instagram felhasználók által készített fényképek is.

Az alábbi, Pablo Neruda chilei költőt ábrázoló képet Buenos Airesben fényképezték, az ACL pedig közzétette. Arra a nemrégiben lábra kapott vélekedésre reflektál, miszerint Neruda nőgyűlölő volt, és erőszakos múltja volt.

Ez a felirat áll rajta: „Ma este megírom a legnőgyűlölőbb soraimat. Pablo Neruda feat. Daddy Yankee [reggaeton énekes]”

Az ACL sokszor erős politikai üzenettel bíró alkotásokat mutat be. Ez a São Pauló-i falfestmény például a Facebook társalapítóját, Mark Zuckerberget ábrázolja:

Ezt írták rá: „A forradalom nem a Facebookon fog kitörni”

Szintén Brazíliából való ez a kép is, amelyen az ország elnöke, Jair Bolsonaro látható:

A következő kép az argentin katonai diktatúra (1976-1983) időszakáról szól, amely során az állam és cinkosai körülbelül harmincezer embert tüntettek el.

Így szól a felirat rajta: „76.16, negyven év, soha többé”, és „Ugyanaz a múlt, ugyanaz az ellenség, ugyanaz a lehetőség: felszabadítás”.

A fenti alkotást az Agra elnevezésű argentin művészeti kollektíva készítette. Az internetre is feltették, hogy a földrész más művészeti kollektívái is fel tudják használni. A fent láthatót a Dexpierte Colectivo kolumbiai művészeti kollektíva nyomtatta ki, és ragasztotta fel egy falra az ország fővárosában, Bogotában.

Az ACL egy másik posztja Mexikóvárosból származik. A képen látható alkotás az 1968-as eseményekre emlékeztet, amikor is a rendőrség és a készenléti rendőrség több száz diáktüntetőt ölt meg.

A projekt weboldala innen érhető el. Facebook- és Instagram oldala pedig itt és itt van.

Írta: Laura Vidal

Forrás: Global Voices

A képek forrása: Instagram

Fordította: Latin-Amerika Társaság