A huszonhét éves Brigitte Garcíát és sajtófőnökét vasárnap találták holtan egy autóban San Vicente városában, ahol tavaly megnyerte a polgármester-választást. Az ügyben eddig még nem tartóztattak le senkit, és a gyilkosság indítéka is ismeretlen.

García a legutóbbi politikus, akit megöltek az andoki országban, amelyet tavaly Fernando Villavicencio elnökjelölt meggyilkolása rázott meg. García és Jairo Loor kommunikációs igazgató holttestét helyi idő szerint vasárnap hajnalban találták meg. A rendőrség szerint a halálos lövéseket az általuk bérelt autóból adták le.

Az ápolónőként dolgozó Garcíát tavaly, huszonhat évesen választották meg San Vicente polgármesterévé az ellenzéki Polgári Forradalom párt színeiben. Az általa irányított San Vicente város Manabí tartományban található.

A tengerparti régiót különösen súlyosan sújtja az azokhoz a drogbandákhoz kapcsolódó erőszak, amelyek kokaint csempésznek az Egyesült Államok és Európa jövedelmező piacaira.

García asszony nem az első meggyilkolt politikus Manabíban. Tavaly júliusban egy fegyveres lelőtte Manta kikötőváros polgármesterét, Agustín Intriagót, akit nem sokkal korábban választottak újra.

2023 februárjában pedig Puerto López város polgármesterjelöltjét, Omar Menéndezt gyilkolták meg néhány órával az urnák megnyitása előtt.

Az erőszak nem korlátozódik Manabíra. Augusztusban lelőtték Fernando Villavicencio elnökjelöltet, amikor a fővárosban, Quitóban egy kampánygyűlésről távozott. A merényletet vizsgáló ügyészek szerint a gyilkosságot a Los Lobos bűnbanda tagjai tervelték ki a börtönből.

Az ilyen bandák felemelkedése miatt Daniel Noboa elnök januárban két hónapos szükségállapotot hirdetett a fegyveres csoportok elleni küzdelemre hivatkozva. Ezt március 7-én újabb egy hónappal meghosszabbították.

A kormány szerint a biztonsági erők a szükségállapot kihirdetése óta több mint százötvenezer műveletet hajtottak végre, és több mint tízezer gyanúsítottat vettek őrizetbe. A kormány kritikusai azonban azt mondják, hogy García meggyilkolása azt mutatja, hogy többet kell tenni a választott tisztségviselők biztonságának garantálása érdekében.

Luisa González, akit Noboa legyőzött az elnökválasztáson, azt írta az X-en, korábbi nevén Twitteren, hogy „Ecuadorban senki sincs biztonságban”.

Írta: Vanessa Buschschlüter

Forrás: BBC News

Fordította: Latin-Amerika Társaság