A Volkswagen (VW) bejelentette, hogy 6,4 millió dollár kártérítést fizet egy brazíliai gyára egykori dolgozóinak, akik azért perelték be a német vállalatot, mert az az 1964 és 1985 közötti diktatúra idején együttműködött a brazil hadsereggel.

A német autógyár ellen öt évvel ezelőtt indítottak pert egykori dolgozói és családjaik emberijog-sértések miatt. Egy 2016-os vizsgálat azt állapította meg, hogy a VW tisztviselői tippeket adtak a „felforgatókra” vadászó rendőrségnek. Ezeket az embereket később letartóztatták és megkínozták.

A Volkswagen kész együttműködni a brazil ügyészséggel a történtek feltárásában - Fotó: Mauricio Lima

„Sajnáljuk a múltban történt jogsértéseket. A Volkswagen számára fontos, hogy felelősen kezeljük Brazília történelmének ezen negatív fejezetét, és elősegítsük az átláthatóságot” – áll a VW igazgatója, Hiltrud Werner közleményében.

A VW együttműködik a brazil ügyészekkel, amiről múlt szerdán megállapodást is aláírtak, valamint felajánlásokkal segíti az olyan projekteket, mint például a diktatúra áldozatainak állítandó emlékmű, közölte a vállalat. 2016-ban tizenkét egykori munkás állította azt, hogy letartóztatták és megkínozták őket a Volkswagen hatalmas São Bernardod o Campo-i gyárában, másokat pedig elbocsátottak és feketelistára tettek. Sokan közülük ezután évekig nem találtak munkát, derült ki a Reuters hírügynökség oknyomozó riportjából 2014-ben.

A VW 2016-os vizsgálata szerint a vállalat biztonsági őrei megfigyelték az alkalmazottakat, és értesítették a katonai hatóságokat, ha illegális kommunista röplapokat és újságokat találtak.

„A VW do Brasil vezetése feltétel nélküli hűséget mutatott a katonai kormány felé” – állapította meg a jelentés, amit a németországi Bielefeld Egyetem egyik történész professzora, Christopher Kopper írt.

Kopper azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy „nem találtak egyértelmű bizonyítékot arra, hogy ez az együttműködés intézményes formát öltött volna a vállalat részéről”, de az ott dolgozók tudták, hogy mi történik.

Kínzás a munkahelyen

A brazil igazság bizottság 2014-es összegző jelentése a VW egyik alkalmazottjának, Lucio Bellentaninak esetét mutatta be.

A katonai diktatúra idején elkövetett visszaélések kivizsgálására létrehozott bizottság feltárta, hogy állami ügynökök szisztematikusan hajtottak végre illegális letartóztatásokat, kínzásokat, kivégzéseket, és tüntettek el embereket.

„Éppen dolgoztam, amikor két géppisztolyos férfi lépett oda hozzám” – mesélte a kommunista aktivista Bellentani. „Hátracsavarták a kezeimet, és azonnal megbilincseltek. Egyből azután, hogy megérkeztünk a Volkswagen biztonsági központjába, elkezdődött a kínzás. Megvertek, ütöttek-rúgtak.”

A bizottság szerint több mint négyszáz embert öltek meg, és körülbelül negyvenezret kínoztak meg a diktatúra időszakában.

Az országban még mindig tart a katonai diktatúra idején történtek feldolgozása. A szélsőjobboldali Jair Bolsonaro elnök, a hadsereg egykori kapitánya, pozitívan nyilatkozik a diktatúráról, és korábban azt javasolta, hogy annak némely keményvonalas intézkedését újra be kellene vezetni.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság