Egy televíziós beszédében Nicolás Maduro venezuelai elnök arról beszélt, hogy múlt csütörtökön elfogtak egy amerikai kémet az ország észak-nyugati részén lévő Falcón állam két olajfinomítója közelében.

Maduro elmondta azt is, hogy az Amuay és a Cardón olajfinomítók közelében letartóztatott férfinél fegyvereket és nagy mennyiségű készpénzt találtak a hatóságok. A venezuelai elnök szerint a férfi „korábban iraki CIA-bázisokon szolgált tengerészgyalogosként”. További részletekkel azonban nem szolgált. Az Egyesült Államok egyelőre nem kommentálta az esetet.

Az El Palito olajfinomító (a képen) ellen is merényletet akarhattak elkövetni - Fotó: La Prensa

Egy másik bejelentésében Maduro arról beszélt, hogy a venezuelai hatóságok a közelmúltban meghiúsítottak egy robbantást, amit a Carabobo állambeli El Palito olajfinomító ellen készültek elkövetni.

A múlt hónapban egy venezuelai bíróság húsz év börtönre ítélt két egykori amerikai katonát, amiért azok megpróbálták megdönteni a Maduro-kormányt. Luke Denmant és Airan Berryt összeesküvés, fegyvercsempészés és terrorizmus vádjában találták bűnösnek. A két férfit és tizenhárom társukat májusban tartóztatták le, amikor a tengeren keresztül Kolumbiából igyekeztek Venezuelába jutni.

Donald Trump amerikai elnök, aki régóta viszonyul ellenségesen Venezuela szocialista elnökéhez, tagadta azokat a venezuelai vádakat, miszerint ő állt volna az incidens mögött. Washington Juan Guaidó venezuelai ellenzéki vezetőt támogatja, és őt ismeri el a dél-amerikai ország törvényes vezetőjének.

Az Egyesült Államok és Venezuela kapcsolata feszültséggel terhelt. Maduro azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy az annak érdekében manipulálja az ellenzéket, hogy ellopja az ország jelentős olajvagyonát. Az Egyesült Államok és Guaidó ezzel szemben a venezuelai elnököt hibáztatja a dél-amerikai ország gazdasági összeomlásáért.

A BBC cikke alapján írta: Latin-Amerika Társaság