A guatemalai alkotmánybíróság eltiltotta Efraín Ríos Montt egykori katonai diktátor lányát, Zury Ríost az elnökválasztásokon való részvételtől. Ríos volt a június 16-án esedékes választások egyik esélyese. A bíróság döntését azzal indokolta, hogy a guatemalai alkotmány nem teszi lehetővé, hogy puccsisták közeli családtagjai betöltsék az elnöki posztot.

Efraín Ríos Montt 1980-as évekbeli kormányzását a guatemalai polgárháború egyik legkegyetlenebb időszakának tartják, amikor egész maja falvakat töröltek el a föld színéről.

Ríos eltiltását üdvözlik a népirtás áldozatainak hozzátartozói - Fotó: Getty Images

Ríos Montt tábornok 1982-ben puccsal szerezte meg a hatalmat, miközben háború dúlt a katonai rezsim és a marxista lázadók között. Azzal vádolták meg, hogy parancsot adott több mint ezerhétszáz maja személy meggyilkolására, akiket a rezsim a lázadók bújtatásával gyanúsított.

A tábornokot saját védelmi minisztere távolította el az ország éléről 1983 augusztusában, és harminc évvel később ő lett az első korábbi államfő, aki ellen saját országában népirtás miatt emeltek vádat.

Bűnösnek is találták, de az ítéletet később a guatemalai legfelsőbb bíróság megsemmisítette. Kilencvenegy éves korában 2018. április 1-én halt meg, hat hónappal azután, hogy elkezdték a népirtási vádak újratárgyalását.

Folytatódik a bizonytalanság

Lánya, Zury Ríos a Valor (Bátorság) elnevezésű jobboldali párt jelöltje volt. A guatemalai polgárháború során megölt több százezer főleg őslakos áldozatok hozzátartozói üdvözölték a bíróság döntését, hogy nem engedi indulni Ríost.

A politikus korábban azt mondta, hogy egy eltiltás nemcsak az ő jogait csorbítja, hogy jelöltként mérettesse meg magát, de a támogatóiét is, akik rá akarnak szavazni.

A felmérések a három vezető jelölt közé tették. Fő riválisai a korábbi first lady, Sandra Torres és a korábbi főügyész, Thelma Aldana. Azonban mind Torres, mind pedig Aldana feje fölött is ott lebeg az eltiltás veszélye.

Aldana ellen sikkasztással, hamis tanúzással és adócsalással kapcsolatos vádak merültek fel, amelyek szerinte politikai indíttatásúak. Torres ellen pedig illegális kampányfinanszírozás miatt folyik nyomozás, amit ő is tagad. Az alkotmánybíróság várhatóan mindkét esetben a következő napokban döntést hoz.

Egy másik elnökjelöltet, Marío Estradát a múlt hónapban vették őrizetbe az Egyesült Államokban, mert azzal gyanúsítják, hogy kokaincsempészetben való összeesküvésben lehet érintett.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság