A korrupció-ellenes programmal induló Nayib Bukele szerezte a legtöbb szavazatot az El Salvador-i elnökválasztásokon. A szavazatok többségének összeszámolása után San Salvador korábbi polgármestere közel 53 százalékot szerzett, míg legszorosabb riválisa, a konzervatív Carlos Calleja a voksok 32 százalékát kapta.

Mivel a 37 éves Bukele ötven százaléknál nagyobb arányban nyert, nem lesz szükség második fordulóra. Az üzletember azt ígérte, hogy fellép a korrupció ellen, és harcolni fog a bűnözői bandák ellen, amelyek miatt El Salvadorban az egyik legmagasabb a gyilkosságok aránya a világon.

A várakozásoknak megfelelő eredmény született az El Salvador-i választásokon - Fotó: Reuters

Az El Salvador-i politikát az elmúlt három évtizedben két nagy párt uralta, a hivatalban lévő baloldali FMLN és a konzervatív ARENA.

„Ma már az első fordulóban nyertünk, és ezzel történelmet írtunk” – mondta a Nemzeti Szövetség (GANA) párt színeiben induló Bukele ünneplő támogatóinak, és velük a háttérben készített magáról szelfit. „Új lap kezdődik a hatalomban.”

Bukele győzelmét Calleja, és az FMLN jelöltje, Hugo Martínez is elismerte. „Elismerjük a választások eredményét. Fel fogjuk hívni a megválasztott elnököt, és sok szerencsét kívánunk neki az országunk problémái elleni küzdelemhez” – mondta Calleja. Martínez a harmadik helyet szerezte meg valamivel több mint tizennégy százalékkal. Választási tisztviselők szerint a hivatalos eredményeket két napon belül hirdetik ki.

A választási bíróság korábban vizsgálatot indított annak feltárására, hogy Bukele a kampánycsend megtörésével törvényt szegett-e. Azzal vádolták, hogy szavazatokat próbált szerezni egy a Facebookon élőben közvetített interjúban vasárnap reggel.

23.300 rendőr biztosította a békét és a biztonságot a választásokon. A voksolás tisztaságára pedig összesen 4.063 – 2.338 hazai és 1.725 külföldi – választási megfigyelő ügyelt. Küldött megfigyelőket többek között az Európai Unió, az Amerikai Államok Szervezete, valamint az Választási Szervezetek Amerikaközi Uniója (UNIORE) is.

Tudósítók szerint a hivatalba lépő Bukelének olyan kihívásokkal kell megküzdenie, mint a nehézkes gazdaság és az elharapódzó szegénység. Azt mondta, hogy többet szeretne az oktatásba fektetni, és hogy az ENSZ segítségével felállítana egy korrupció-ellenes testületet.

Ezen politikák megvalósításához szövetségre kell majd lépnie a kongresszusban többségben lévő jobboldali pártokkal.

Ez volt a hatodik választás a polgárháború (1980-1992) befejezése óta. Az Infobae latin-amerikai online újság szerint ötmillióan szavaztak.

Forrás: BBC/teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság