A kolumbiai főügyészség nyomozást indított Jorge Enrique Pizano halálának ügyében, aki a brazil építőipari vállalat, az Odebrecht körüli korrupciós botrány egyik koronatanúja volt. A férfi múlt hét csütörtökön halt meg az első szakértői vélemények szerint szívrohamban. A nyomozóknak akkor lett gyanús az ügy, amikor három nappal később Pizano fia is meghalt mérgezésben, miután egy az apja otthonában lévő üvegből ivott.

Az Odebrecht-botrány már számos politikus bukását okozta több latin-amerikai országban - Fotó: Getty Images

Mérgezett víz

A Barcelonában építészként dolgozó Alejandro Pizano az apja temetésére utazott haza Kolumbiába. A bogotái családi házban belekortyolt egy üveg ízesített vízbe, ami apja asztalán volt. Szemtanúk szerint azonnal nagyon rosszul lett, és kórházba szállítás közben meghalt. Az orvosok ciánmérgezést állapítottak meg.

Halála miatt a nyomozók újabb igazságügyi vizsgálatokat kértek apja holttestéről. Annak lehetősége, hogy Jorge Enrique Pizano nem természetes okok miatt halt meg, nagy felháborodást váltott ki Kolumbiában, és sokan találgatják, hogy ki akarhatta elhallgattatni a mérnököt.

Kiszivárogtató

Pizano ellenőrként dolgozott Kolumbia egyik legnagyobb infrastrukturális beruházásán, a Ruta del Solon (Napút), amely új utakkal kötné össze az ország középső területeit a karibi partvidékkel.

Az ezer kilométeres országút nagy részének megépítési jogát a brazil építőipari óriás, az Odebrecht és helyi partnerei nyerték el. A brazil vállalat szerződését azonban 2017 februárjában felbontották, miután olyan bizonyítékok láttak napvilágot, hogy a cég kenőpénzekkel szerezhette meg a megbízást.

Az Odebrecht áll egy egész Latin-Amerikát behálózó hatalmas korrupciós botrány középpontjában, és a cég az amerikai igazságügyi minisztériummal kötött megállapodása értelmében elismerte, hogy tizenkét országban, például Kolumbiában, fizetett ki kenőpénzeket. Kolumbiai ügyészek becslése szerint a vállalat huszonhét millió dollárt fizethetett a Ruta del Sol szerződéséért.

Pizano 2010-ben volt ellenőr a projektnél, és 2013-ban kezdett el beszélni a megfogalmazása szerint gyanús pénzekről, amelyeket az Odebrecht, és a projektben szintén résztvevő Grupo Aval, Kolumbia legnagyobb bankja fizettek ki.

Poszthumusz felvétel

Augusztusban Pizano átadott a Noticias Uno kolumbiai hírműsornak egy titokban rögzített hangfelvételt, amit állítása szerint ő maga készített, és amin felhívja Néstor Humberto Martínez figyelmét a kenőpénzekre. Martínez akkoriban a Grupo Aval jogi tanácsadója volt, most pedig Kolumbia főügyésze.

A Noticias Uno azt mondja, hogy Pizano attól félt, hogy összeesküvést szőnek ellene, és ezért adta át megőrzésre a riporterüknek a felvételt más dokumentumokkal együtt addig, amíg külföldön biztonságba nem kerül, vagy hogy halála esetén hozzák nyilvánosságra azokat. A Noticias Uno vasárnap leadta a hangfelvételt, ami után többen Martínez lemondását követelték.

Martínez egy nyilatkozatban azt mondta, hogy Pizano ugyan beszélt neki akkoriban a szabálytalan kifizetésekről, de az nem volt számára egyértelmű, hogy azok kenőpénzek. Arról is beszélt, hogy akkor továbbította Pizano aggodalmait a cég tisztviselői felé.

A Grupo Aval is kiadott egy nyilatkozatot, amelyben azt írták, hogy akkoriban „azonnal belső vizsgálatot rendeltek el Dr. Pizano gyanúja” miatt, és hogy nem volt tudomásuk semmilyen kenőpénzekről 2016. december 21-ét megelőzően, vagyis azelőtt, hogy az Odebrecht vádalku keretében elismerte a vesztegetéseket.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság