A japán hatóságok bírálatát váltotta ki egy amerikai szálloda, miután nem adott ki szobát a kubai nagykövetnek, attól tartva, hogy megsérti az Egyesült Államok Kuba elleni szankcióit. A Hilton Fukuoka Sea Hawk a múlt hónapban azt közölte Carlos Pereira nagykövettel, hogy nem szállhat meg náluk, mert nem adhatnak ki szobát a kubai kormányhoz köthető vendégeknek. A kubaiak kifogásolták az eljárást.

A japán város hatóságai azóta közölték, hogy a szálloda törvénytelenül tagadta meg a szobakiadást nemzetiség alapján. A kubai nagykövet egy utazási irodán keresztül foglalt szobát, ami tájékoztatta a szállodát ügyfele személyazonosságáról, számolt be róla az Asahi Shimbun újság.

A kubai nagykövet szerint a Hilton eljárása sérti Japán szuverenitását - Fotó: Reuters

Amikor azonban Pereira megérkezett az ország délnyugati részén lévő városba, hogy meglátogassa a város baseball csapatában játszó kubaiakat, közölték vele, hogy nem szállhat meg a hotelben.

A japán újság szerint a nagykövet emiatt panaszt tett, és kijelentette, hogy az Egyesült Államok törvényeinek Japánban való alkalmazása sérti a szigetország szuverenitását.

A Hilton tokiói képviselője azonban azt nyilatkozta a Kyodo hírügynökségnek, hogy a vállalatnak be kell tartania az amerikai törvényeket, mivel a székhelye az Egyesült Államokban van.

2006-ban a mexikói hatóságok megbírságolták az amerikai tulajdonban lévő Sheraton szállodaláncot, amiért az kirakott egy tizenhat fős kubai delegációt a mexikóvárosi hoteljéből.

2007-ben egy norvég szálloda, a Scandic Edderkoppen elutasított egy tizennégy főből álló kubai hivatalos delegációt, mert azok legutóbbi látogatása óta a Hilton szállodalánc tagja lett. Raymond Johansen norvég külügyminiszter-helyettes a Reutersnek akkor azt nyilatkozta, hogy ez „teljességgel elfogadhatatlan”.

2016-ban, amikor az Obama-kormány idején enyhültek a kapcsolatok az Egyesült Államok és Kuba között, a Starwood amerikai szállodavállalat aláírt egy megállapodást, hogy két szállodát fog működtetni Kubában, amelyek a New York Times beszámolója szerint kubai állami vállalatok tulajdonát képezik.

A következő évben azonban Trump elnök szigorította az Egyesült Államok Kubával szembeni politikáját, és megtiltotta, hogy a szigetországba látogató amerikai állampolgárok olyan állami szállodákban vagy éttermekben költsék a pénzüket, amelyek a kubai hadsereghez kötődnek.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság