Egy chilei bíróság a hadsereg egykori főparancsnokát bűnrészesként felelősnek találta tizenöt ember az 1973-as katonai puccsot követő halálában. Juan Emilio Cheyre tábornokot három év és egy nap házi őrizetre ítélték.

Ő a legmagasabb rangú személy, akit eddig felelősségre vontak Augusto Pinochet tábornok rezsimje idején elkövetett visszaélésekért. A gyilkosságokat a hírhedt „Halálkaraván” követte el.

Cheyre az eddig elítélt legmagasabb rangú katonatiszt, aki bűncselekményeket követett el a chilei diktatúra idején - Fotó: Getty Images

A Halálkaraván egy katonai egység volt, amit Pinochet tábornok Chile távoli részeibe küldött, hogy levadássza az ellenzéki aktivistákat.

A bíróság épületénél Mario Carroza vizsgálóbíró pénteken azt mondta, hogy Cheyre – aki 2002 és 2006 között a hadsereg főparancsnoka volt – elítélése tanúbizonyságot tett a Chilében ma működő „egalitárius” igazságszolgáltatási rendszerről.

Az incidens, amiért Cheyrét elítélték, az észak-chilei La Serena városában történt egy hónappal az 1973. szeptemberi puccs után. Cheyre egy La Serenában állomásozó zászlóalj fiatal katonatisztje volt, amikor a Halálkaraván a városba érkezett, és ott megölt tizenöt baloldali aktivistát.

Ugyanez a bíróság pénteken elítélte Cheyre akkori felettesét, Ariosto Lapostolt is. Lapostol tizenöt év börtönbüntetést kapott a gyilkosságokért.

Az Emlékezés és Igazság nevű civil szervezet adatai szerint a Halálkaraván tizenhat kisebb-nagyobb városba érkezett meg helikopterrel, és összesen 97 embert ölt meg 1973. szeptember 30. és október 22. között.

Pinochet tábornok kijelentette, hogy nem kegyelmeznek a „szélsőségeseknek”, és a beszámolók szerint feldühítették azok a hírek, hogy egyes tartományi parancsnokok „túl enyhén” bánnak a politikai ellenfeleikkel.

Pinochet a demokratikusan megválasztott Salvador Allende kormányának megdöntésével került hatalomra, ahonnan 1990-ben távozott, de további nyolc évig a hadsereg főparancsnoka maradt.

Becslések szerint mintegy 3.200 embert gyilkoltak, és 28 ezret kínoztak meg állami szereplők a diktatúrája alatt. Több mint ezer embert még mindig eltűntként tartanak számon.

2006-ban halt meg 91 éves korában. Soha nem kellett bíróság előtt felelnie a tetteiért.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság