Ricardo Palma Salamancát Párizsban tartóztatták le, számolt be róla pénteken Heraldo Muñoz chilei külügyminiszter. A férfi 1996-ban megszökött egy chilei börtönből, ahol a büntetését töltötte Jaime Guzmán szenátor (a jobboldali konzervatív UDI alapítója) 1991. áprilisi meggyilkolásáért. Az ügyvéd és egyetemi tanár Guzmán fontos tagja volt a hírhedt Augusto Pinochet tábornok kormányának.

Palma Salamancát csütörtökön Párizs utcáin vették őrizetbe az Interpol ügynökei. Alig negyvennyolc órával később szabadon is engedték, de egy párizsi bíróság „igazságügyi ellenőrzés” alá helyezte, írta az EFE hírügynökség.

A férfinak minden nap be kell jelentkeznie egy rendőrkapitányságon Párizsban, ahol a bíróság által nyilvánosságra hozott információk szerint él.

Muñoz pénteken megszakította a nyaralását, hogy felvegye a kapcsolatot az európai kollégáival, és a Twitteren megerősítette, hogy „a francia külügyminisztérium magas szinten tájékoztatott Palma Salamanca múlt éjjeli letartóztatásáról (…), és most a francia kormány hivatalos megerősítésére várunk”.

Ez a hivatalos közlemény idézte az ügyet vezető bírót, Mario Carrozát is, aki elmondta, hogy a letartóztatás nem hivatalos, de „birtokunkban van némi háttérinformáció, amelyet a külügyminisztériumtól és más forrásokból szereztünk”.

Chilében a letartóztatást magától értetődőnek tekintik, és Carroza bíró hangsúlyozta, hogy már korábban kezdeményezték Palma Salamanca visszaszállítását az országba. Valójában ezt tavaly decemberben kérvényezték, amikor a szökevényt ugyanott letartóztatták, majd a személyazonossága ellenőrzésének következetlenségei miatt szabadon engedték. „Remélem, hogy a kiadatási folyamatot megerősítik, és vissza tudjuk hozni” – mondta Carroza.

Carroza bíró abbéli reményének adott hangot, hogy Palma kiadatását „azonnal” jóváhagyják, így a szökevény egy chilei börtönben letöltheti függőben lévő kétszeres életfogytiglani börtönbüntetését. A francia igazságügy márciusban fogja megvizsgálni a chilei kormány kiadatási kérelmét.

Palma Salamanca a Manuel Rodríguez Pinochet-rezsim ellen harcoló Hazafias Front (FPMR) félkatonai szervezet nevében követte a bűncselekményt, amelynek oszlopos tagja volt. A bűncselekményért a következő évben elítélték, és börtönbe kellett vonulnia. Ezt követően azonban filmbe illő szökést produkált, és menekülése huszonkét évig tartott.

Szökése idején Palma Salamanca kétszeres életfogytiglani büntetését (húsz év börtön a régi igazságszolgáltatási rendszer szerint) töltötte, egyet Jaime Guzmán haláláért, és egy másikat Cristián Edwards, az El Mercurio újság azóta elhunyt tulajdonosa, Augustín Edwards akkor harminchárom éves fiának elrablásáért, és több mint négy hónapi való fogva tartásáért.

A Jaime Guzmán örökségét ápoló párt, a Független Demokratikus Unió (UDI) elégedetten vette tudomásul a letartóztatás hírét. A szervezet elnöke, Juan Antonio Coloma nagyra értékelte a külügyminisztérium munkáját, és elmondta, hogy a jövő hét folyamán Muñoz miniszter Franciaországba utazik, hogy ott szorgalmazza a kiadatást. „Lezárul egy ügy, talán a leghosszabb a chilei igazságügyi rendszer történetében, de reméljük, hogy sikerül igazságot szolgáltatni” – mondta.

Issa Kort képviselő pedig Palma Salamancát az ország „legkeresettebb terroristájának” nevezte, és kijelentette, hogy annak meg kell jelennie egy chilei bíróság előtt.

Guzmán meggyilkolása és a szökés

Az FPMR eredeti terve szerint Palma Salamancának kellett volna lelőnie Guzmánt, hanem az erősítésként vele tartó Raúl Escobar Pobletének, más néven „Comandante Emiliónak”.  Guzmán azonban változtatott az útvonalán, amikor elhagyta a Katolikus Egyetemet, és a fiatalok végül megállították az autóját, és agyonlőtték, a chilei La Tercera újság szerint.

Palma Salamanca és a FPMR három másik tagja 1996-ban helikopterrel szöktek meg egy Santiago de Chile-i szigorúan őrzött börtönből. Az akciót barátjuk, „Comandante Emilio” szervezte, akit tavaly júliusban Mexikóban tartóztattak le. Ezt tartják az egyik leglátványosabb szökésnek Chile történetében.

1996. december 30-án egy helikopter egy páncélozott kosárral alacsonyan a santiagói börtön közelébe repült. Palma Salamanca és az FMRP másik három tagja pedig feljutott rá.

Úgy vélik, hogy a szökevények ezt követően végig Mexikóban bujkáltak. Tavaly azonban, miután Escobar Pobletét letartóztatták, Pablo Salamanca és barátnője, Silvia Brzovic Pérez – aki szintén az FMRP tagja – Kubába, majd onnan Franciaországba mentek. Brzovic Pérez még mindig nincs meg, mivel a letartóztatásakor nem volt Salamancával. Őt azzal vádolják, hogy részt vett Cristián Edwards elrablásában.

Raúl Escobar Pobletét tavaly Mexikó egyik középső államában, Guanajuatóban tartóztatták le. Az ország főügyészi hivatala szerint Escobar hamis mexikói személyazonossággal élt az országban.

Forrás: The Santiago Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság