Lula da Silva brazil elnök több afrikai országba látogatott el mandátuma során, mint elődei együttvéve.

 

 

Utazásaival bizonyítani kívánta, hogy a fekete kontinens nem csak gazdasági, hanem érzelmi szempontból is fontos a dél-amerikai ország számára, sőt történelmi előnnyel bír például Kínával szemben, mely komoly versenytársa Afrikában.

 

Forrás: Kitekintő

 

lula.jpgA múlt hétvégén az egyik legnagyobb brazil pénzintézetként számon tartott Bradesco és a portugál tulajdonú Banco Espírito Santo képviselői bejelentették, hogy az afrikai beruházások elősegítése érdekében közös pénzügyi konzorciumot alapítanak - cikkezett az elpais.com, mely szerint a hírnek maga Lula da Silva elnök is felettébb örült, ugyanis Afrika - főként magas növekedési potenciáljának köszönhetően - nagyon fontos piac a dél-amerikai ország számára.

 

Szakértők szerint Lula "kiválóan kamatoztatja" a gyarmati időszakból eredő közös kulturális és történelmi örökséget, mellyel sem Európa, sem Kína nem rendelkezik. Legutóbb - és elnökként valószínűleg utoljára - idén július elején járt Afrikában: látogatását a Zöld-foki Köztársaságban kezdte, majd felkereste Egyenlítői Guineát, Kenyát, Zambiát, Tanzániát majd a Dél-Afrikai Köztársaságot is, ahol megerősítette stratégiai partnerségét az ugyancsak BRIC-tag Dél-Afrikával.

 

Történelmi adósság

 

Az akkori hivatalos közlemények szerint Lula utazása elején részt vett az első Brazil-CEDEAO (Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége) Csúcson, ahol a brazil kormány elkötelezte magát az Afrikával való együttműködés mellett. Lula hangsúlyozta, hogy Brazília Nigéria után a világ második legnagyobb "fekete országa", mivel 190 millió lakosából 76 millió vallja magát afrikai származásúnak.

 

A csúcstalálkozón Lula elmondta, hogy utódjának "erkölcsi kötelessége" lesz a két partner közötti kereskedelem és beruházás ösztönzése, növelése - tudta meg a BBC. A CEDEAO vezetői pedig egyöntetűen elismerték, hogy Brazíliának valóban helye van az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai között.

 

Két elnöki mandátuma során Lula eddig tizenkét alkalommal járt Afrikában, ahol 25 országban tette tiszteletét.

 

Lula a brazil közeledést a "történelmi adósság" lerovásával magyarázza, mellyel Afrika gazdasági és szociális fejlődéséért tartozik - tudta meg az Infolatam. Az Afrikával ápolt szoros kapcsolat a "Dél-Dél Együttműködés" része, melynek keretében Brazília fejlesztési projektekkel kívánja támogatni a fekete kontinenst az infrastruktúra, mezőgazdaság (főként a bioüzemanyagok előállítását illetően) és a megújuló energiák terén. A mezőgazdaságot illetően Lula továbbra is támogatja a bioüzemanyagok térnyerését, s elmondta, hogy a fekete kontinens az elkövetkező 15 évben "agrárforradalmat" fog megélni.

 

Lula külpolitikai stratégiája egyértelműen a "párbeszéden" alapszik, ezért azonban nem csak számos nemzetközi elismerést kapott, hanem erős kritikák is érték az elnököt. Az Amnesty International szerint Brazília az emberi jogok védelmét feláldozza gazdasági érdekeinek oltárán, mivel olyan országokkal - mint pl. Egyenlítői Guinea vagy Irán - is együttműködésben áll, ahol a központi hatalom intézkedései csorbítják a helyi lakosság alapvető jogait.

 

Mint legtöbbször, úgy júliusban is üzletemberek viszonylag nagy csoportja kísérte Lulát afrikai útján, mely nem is meglepő, ha egy pillantást vetünk a két fél közötti kereskedelmi mérlegre: a TRALAC adatai szerint a Brazília és Afrika közötti kereskedelem 2007-ről 2008-ra 30%-kal nőtt, mely ezáltal elérte a 26 milliárd dolláros összeget. A news24.com pedig hivatalos adatokra hivatkozva azt írta, hogy Lula elnöksége alatt a két ország közötti kereskedelem értéke háromszorosára nőtt, mellyel 2009 végére elérte a 17,15 milliárd dollárt, míg a BBC értesülései szerint az utóbbi szám eléri a 24 milliárdot. Míg a Reuters információi szerint annak ellenére, hogy nőtt az Afrikával folytatott kereskedelem, a brazil nemzeti összmérlegen mégis 7%-os csökkenést mutat az afrikai hányad.

 

Brazil érdekeltségek Afrikában

Az elmúlt évtizedben Brazília sikeresen megerősítette jelenlétét Afrika számos országában, bár Kína még mindig messze megelőzi őt. Mozambikban például a Vale bányászati cég - az építőiparban tevékenykedő Odebrecht vállalattal együttműködve - irányítja a helyi szénbányászatot, kialakítva a helyi vasúti és kikötői infrastruktúrát az exporttevékenység érdekében.

A brazil állami olajvállalat (Petrobrás) pedig Angolában "kamatoztatja" a mélytengeri olajkutatásban - és kiaknázásban szerzett tapasztalatait. A Petrobrás tervei szerint 2010 és 2013 között közel hárommilliárd dollárt kíván befektetni az angolai és nigériai olajüzletbe.

 

A közlekedési szektorban a buszkarosszériákat gyártó Marcopolo vállalat úttörőnek számított Afrikában: négy évtizeddel ezelőtt kezdte meg az exportot Ghánába, majd tíz évvel ezelőtt egy dél-afrikai gyár megvásárlása révén megduplázta működési kapacitását, valamint szerződést kötött az egyiptomi GB Buses-zal, mely még az idén gyárat alapít Szuezben az észak-afrikai és közel-keleti kereskedelem teljes kiszolgálásának reményében.

 

Brazília a jövőt tekintve is fontos beruházási és kereskedelmi partnerének tekinti az afrikai államokat, Lula szerint utódjának még intenzívebben kell munkálkodnia a közös együttműködés elmélyítésén.

Írta: Solti Ágnes