Tegnap volt hatvan éve, hogy az ikonikus gerillavezér, Che Guevara megalapította az azóta híressé vált Radio Rebeldét. A kubai forradalom hangjának számító földalatti kalózrádió az ország keleti részén lévő Sierra Maestra hegyei közül kezdett sugározni.

Az Ernesto „Che” Guevara által Altos de Conradóban létrehozott Radio Rebelde a védjeggyé váló „Aquí, Radio Rebelde” kiáltással jelentkezett be. 1958. február 24-i első, húszperces adásának idején szinte a teljes kubai médiát a gyűlölt Fulgencio Batista diktátor uralta.

Che Guevara alapította a gerillák rádióadóját - Fotó: Reuters/Carlos Barria

Az első adás a lázadók himnuszával kezdődött, amit egy a Pino del Agua-i csatáról szóló riport, és Che gerilláinak más hírei következtek. „Itt a Radio Rebelde, a Sierra Maestra hangja, ami minden nap délután ötkor és este kilenckor sugároz a húszas hullámhosszon… Itt az állomás igazgatója, Luis Orlando Rodríguez kapitány beszél.”

A Rebelde első igazgatója, Rodríguez ezután beolvasott egy szerkesztőségi cikket a rádióadó megalapításáról, és felsorolta annak a napnak jeles kubai történelmi eseményeit, amelyek közé immáron a rádióadó megalapítása is bekerült.

Ahogyan folytatódott a harc az Egyesült Államok által támogatott Batista elnök és Fidel Castro gerillái között, a Radio Rebelde folyamatosan közölt első kézből származó beszámolókat a lázadók előrenyomulásáról.

A pateplumaradio.com megemlékezésében ezt írta: „Castro mindig is fontosnak tartotta a sugárzást, de a lázadók közül Che Guevara pártolta a legjobban a földalatti rádiót. Guevara tudta, hogy a rádióadó az egyetlen módja, hogy közvetlenül a kubai néphez szóljanak.”

„Guevara összeszedett egy technikust, egy korábbi újságírót és a népszerű havannai Radio Mambí két korábbi bemondóját az emberei közül. Egy régi rádióamatőr készülékről folyt a sugárzás.”

Amikor 1959. január 1-én Castro bejelentette a hallgatóságnak, hogy elfoglalták a fővárost, Havannát, már minden gerillahadoszlopnak volt saját rádiós felszerelése. Összesen harminckét kis lázadó rádióállomás alkotta a Cadena de la Libertadot, vagyis a Szabadság Hálózatot.

Castro maga idézte fel a Rebelde megalapításának tizenötödik évfordulóján 1973-ban: „A Radio Rebelde ténylegesen a tömegkommunikációs eszközünk lett, hogy beszélhessünk az emberekhez, és nagyon hallgatott rádióadóvá vált. Döntő fontosságú volt a katonai információk terjesztésében, és kulcsszerepet játszott végig a háború folyamán.”

Ma a Radio Rebelde a nap huszonnégy órájában szól, és több mint kétszázhetven munkatársa van. Elsősorban hírműsorokat, sportközvetítéseket és élő beszélgetős műsorokat sugároz, és minden kubai tartományban van alállomása.

Egyik társalapítója, Ricardo Martínez így fogalmazott a rádióadó hivatalos történetében: „Erőfeszítéseink vezérelve mindig is az volt, hogy az igazságot mondjuk, ami hitelessé tett bennünket.”

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság