Salvador Rangel Mendoza püspök Mexikó egyik legkeményebb egyházmegyéjének élén áll: Chilpancingo-Chilapa az ország herointermelő középső területein fekszik, ahol ádáz harc folyik a rivális bűnözői csoportok és a biztonsági erők között.

A hegyek által tarkított Guerrero állam ezen részén az erőszak olyan méreteket öltött, hogy teljes falvak menekülnek el, és a helyi hullaházak pedig megteltek.

A püspök kevesebb gyilkolásra kéri a kartellek vezetőit - Fotó: arquidiocesismorelia.mx

A püspök a vérontás közepette csendben egy radikális megoldáson dolgozik: tárgyal a kartellek főnökeivel.

„Nem minősítem a viselkedésüket” – mondta. „Csak beszélni szeretnék velük, és hogy meg lehessen oldani egy nagyon kis problémát – ami ha mégoly kicsi is – fontos számomra.”

Rangel fogolycseréket szervez le a rivális bandák között, de még túszok szabadon engedését is eléri, azzal, hogy rendszeresen beszél a csoportok vezetőivel, akik, mint mondja, – minden kegyetlenségük ellenére – „még mindig tisztelik a papjukat”.

„Tudok velük beszélni” – mondta Rangel, akinek bár az egyházmegyéjében legalább nyolc különböző szervezetnél sikerült elérnie ezt, a békére való felhívására nem mindig voltak vevők.

„Ezt mondják nekem: »Kábítószer-kereskedők vagyunk, nem bérgyilkosok« – mondta. „Egyszer azt mondtam nekik, hogy „talán megpróbálhatnátok kevesebbet gyilkolni” – ők pedig ezt válaszolták, »amikor nem szükséges«.”

A tavalyi volt Mexikó leggyilkosabb éve a statisztikák vezetése óta, és az erőszak különösen súlyosan érinti Guerrero államot, ahol a kartellek harcolnak azokért a területekért, ahol mákot lehet termeszteni, amiből aztán ópiumpasztát készítenek, és az Egyesült Államokba szállítják.

Ebben a makacsul katolikus országban, még az egyházat sem kímélik: legkevesebb hat papot gyilkoltak meg Guerreróban 2009 óta, kettejükkel a gyertyaszentelő miséről hazamenet végeztek.

„Én sokkal jobban félek a kormánytól, mint a [bűnözői] csoportoktól” – mondta Rangel.

„Segítséget kértem néhány politikustól, akik azt válaszolták, hogy »nem keveredhetünk bele«” – idézte fel. „Ez azért van, mert valamelyik ezek közül a csoportok közül pénzeli őket, és nem akarják kockáztatni az üzletet.”

Rangel azonban nem kér bocsánatot azért, mert így tekint egy ilyen bonyolult térségre.

„Amikor pasztorációs munkánkat végezzük, nincs más választásunk, minthogy közöttük [a kábítószer-kereskedők között] járjunk” – jelentette ki. „Ha Guerrero a kábítószer-kereskedők kezében van, és mindenki nekik dolgozik, akkor amikor apostoli munkát végzel, azt közöttük végzed.”

Rangel ferences szerzetesként 2015-ben érkezett Chilpancingóba, nem sokkal azt követően, hogy negyvenhárom főiskolai hallgatónak nyoma veszett, miután a rendőrség és bandatagok megtámadták őket.

Elkezdte végiglátogatni a távoli falvakat, és azután beszélt először az egyik kartellfőnökkel, hogy az egyik papját halálosan megfenyegették, amiért elítélően beszélt az illegális kábítószerekkel való üzletelésről.

A távoli hegyvidékeken tett látogatásai rokonszenvessé tették őt a máktermesztő parasztok szemében, ő pedig makacs ellenzője lett a kábítószernövények kényszerirtásának, ami szerinte egész közösségeket dönt nyomorba.

„Mikor fog abbamaradni a máktermesztés? Amikor az embereknek ajánlanak helyette valami mást” – mondta Rangel.

Rangel erőfeszítései felkeltették az országos sajtó figyelmét is, különösen mivel a mexikói papság jobbára némán szemléli az erőszakot és a korrupciót, és csupán kevés politikus ajánl alternatívát az ország jelenlegi militarizált kábítószer-ellenes stratégiájával szemben.

Andrés Manuel López Obrador, a július 1-i elnökválasztások jelenlegi éllovasa decemberben azzal okozott botrányt, hogy amnesztiát javasolt az illegális kábítószer-kereskedelemben résztvevőknek.

A szkeptikusok szerint a püspök tárgyalási kísérletei nem lehetnek sikeresek, mert nincs egyetlen vezető, aki parancsolni tudna az egymás ellen harcoló kartelleknek.

Az áldozatok családjai is gyanakvóak.

„Rossz ötletnek tartják” – mondta Manuel Olivera, chilapai emberi jogi aktivista. „Úgy érzik, hogy egyezkedik azokkal, akik felelősek a szeretteik meggyilkolásáért, eltüntetéséért vagy elrablásáért.”

Rangel azonban fájdalmasan tudatában van a kockázatoknak: a múlt héten egy gyülekezetét elhagyták az apácák Chilapa városában, miután egyikük szüleit elrabolták és megölték.

„Tudom, hogy az emberek félnek, még én is félek” – vallotta be a vasárnapi misén, amikor az apáca meggyilkolt családjáról beszélt. Azonban kitart amellett, hogy a békéhez többek között a bűnszervezetek vezetőivel való párbeszéden keresztül vezet az út.

Írta: David Agren

Forrás: The Guardian

Fordította: Latin-Amerika Társaság